NE ARAMIŞTINIZ?

Limasollu Naci İngilizce Eğitim Setleri ve Online İngilizce Kursu Bir Arada

Başkasının sigara dumanı yılda 600,000 ölüme neden oluyor 

İngilizce Türkçe çeviri bölümümüzde, Dünya sağlık örgütü araştırması: Başkasının sigara dumanı yılda 600,000 ölüme neden oluyor - Who (World Health Organization) study: Second-hand smoke kills 600,000 a year  isimli bir İngilizce çeviri çalışmasını görebilirsiniz.

World Health Organization (WHO) study: Second-hand smoke kills 600,000 a year

Around one in a hundred deaths worldwide is due to passive smoking, which kills an estimated 600,000 people a year, World Health Organization (WHO) researchers said.

In the first study to assess the global impact of second-hand smoke, WHO experts found that children are more heavily exposed to second-hand smoke than any other age-group, and around 165,000 of them a year die because of it.
"Two-thirds of these deaths occur in Africa and south Asia," the researchers, led by Annette Pruss-Ustun of the WHO in Geneva, wrote in their study.

Children’s exposure to second-hand smoke is most likely to happen at home, and the double blow of infectious diseases and tobacco "seems to be a deadly combination for children in these regions," they said.

Commenting about the subject, said policymakers try to motivate families to stop smoking in the home. In some countries, smokefree homes are becoming the norm, but far from universally.

The WHO researchers looked at data from 192 countries for their study. Worldwide, 40 percent of children, 33 percent of non-smoking men and 35 percent non-smoking women were exposed to second-hand smoke in 2004, they found.

This exposure was estimated to have caused 379,000 deaths from heart disease, 165,000 from lower respiratory infections, 36,900 from asthma and 21,400 from lung cancer.

For the full impact of smoking, these deaths should be added to the estimated 5.1 million deaths a year attributable to active tobacco use, the researchers said.

CHILDREN

While deaths due to passive smoking in children were skewed toward poor and middle-income countries, deaths in adults were spread across countries at all income levels.
In Europe’s high-income countries, only 71 child deaths occurred, while 35,388 deaths were in adults. Yet in the countries assessed in Africa, an estimated 43,375 deaths due to passive smoking were in children compared with 9,514 in adults.

Researchers urged countries to enforce the WHO’s Framework Convention on Tobacco Control, which includes higher tobacco taxes, plain packaging and advertising bans, among other steps and they say: "Policy-makers should bear in mind that enforcing complete smoke-free laws will probably substantially reduce the number of deaths attributable to exposure to second-hand smoke within the first year of its implementation, with accompanying reduction in costs of illness in social and health systems."

Only 7.4 percent of the world population currently lives in jurisdictions with comprehensive smoke-free laws, and those laws are not always robustly enforced.

In places where smoke-free rules are adhered to, research shows that exposure to second hand smoke in high-risk places like bars and restaurants can be cut by 90 percent, and in general by 60 percent.
Studies also show such laws help to reduce the number of cigarettes smoked by smokers and lead to higher success rates in those trying to quit.

Dünya sağlık örgütü araştırması: Başkasının sigara dumanı yılda 600,000 ölüme neden oluyor 

Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization, WHO) araştırmacıları, dünyadaki her yüz ölümden birinin, yani yılda 600,000 kişinin ölümüne neden olan pasif içicilikten kaynaklandığını açıkladılar.

Pasif içiciliğin global etkilerini belirlemek için yapılan ilk araştırmada WHO uzmanları diğer yaş grupları içinde başkasının sigara dumanına en çok maruz kalan grubun çocuklar olduğunu, her yıl 165,000 çocuğun bu sebeple öldüğünü belirlediler.

Anette Pruss Ustun önderliğindeki Cenevre’deki WHO araştırmacıları çalışmalarında, bu ölümlerin üçte ikisinin Afrika ve Kuzey Asya’da yaşadığını belirttiler.

Çalışmaya göre, çocuklar genelde evlerinde sigara dumanına maruz kalıyorlar, tütün ve enfeksiyon hastalıklarının beraber solunması ise çocuklar için ölümcül bir birleşime neden oluyor.

Konuyla ilgili olarak, hükümet yetkililerinin aileleri ev içinde sigara içmekten vazgeçirmeye yönelik çalışmalar yapması gerektiği yorumlar arasında. Bazı ülkelerde ev içinde sigara içilmemesi bir standart haline geliyor, ancak bu durum tüm dünyada geçerli olmaktan uzak.

WHO araştırmacıları çalışmalarında 192 ülkeden verileri incelemişler. Dünya çapında çocukların 40%’ı, sigara içmeyen erkeklerin 33%’ü ve sigara içmeyen kadınların da 35%’inin pasif içiciliğe dayanan nedenlerle öldüğü sonucuna ulaşılmış. Bu oranlarda, ölümlerin 379,000’ünün kalp rahatsızlıkları, 165,000’inin yetersiz solunum enfeksiyonları, 36,900’ünün astım ve 21,400’ünün de akciğer kanserinden kaynaklandığı görülmüş.

Araştırmacılar, sigaranın tam etkisinin anlaşılması içinse, bu sayılara her yıl sigaradan ölen kişi sayısı olan 5.1 kişinin de eklenmesi gerektiğini söylüyorlar.

ÇOCUKLAR

Her ne kadar pasif sigara içiciliğinden kaynaklanan çocuk ölümleri daha çok fakir ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde görülse de, yetişkin ölümleri tüm gelir düzeyindeki ülkelere dağılmış durumda.

Avrupanın gelir düzeyi yüksek ülkelerinde, pasif içicilikten kaynaklanan sadece 71 çocuk ölümü görülmesine rağmen, aynı sebeple görülen yetişkin ölüm sayısı 35,388. Yine Afrika ülkelerinde, 43,375 olan yetişkin ölümlerine kıyasla 9,514 çocuk ölümünün gerçekleştiği belirlenmiş.
Araştırmacılar, ülkeleri diğer çalışmaların yanı sıra tütün mamüllerinde yüksek vergiler, sigara paketlerinin sadeleştirilmesi, reklam yasağı  gibi WHO’nun Tütün Kontrolü Çerçeve Toplantısı’na uymaya çağırıyor ve şöyle diyorlar:

“Hükümet yetkilileri, sigara tüketimiyle ilgili yasalar uygulandığında, ileriki yıllarda sosyal ve sağlık giderlerinde azalmayla beraber, pasif içicilikten kaynaklanan ölümlerin de azalacağını akıllarında tutmalılar.”
Dünya nüfusunun sadece yüzde 7.4’ü halihazırda sigaradan korunmaya yönelik kapsamlı yasaların yetki alanında yaşıyor, ve bu yasalar çoğu zaman tam anlamıyla uygulanmıyor.

Araştırmalar gösteriyor ki, sigara yasaklarını uygulandığı bar ve restoran gibi pasif içiciler için yüksek risk oluşturan alanlarda bu durum 90% azaltılabilir, bu da genel anlamda 60% bir azalma sağlayacaktır.
Çalışmalar aynı zamanda benzer yasaların tiryakiler tarafından içilen sigara miktarını da azaltacağını ve sigarayı bırakmaya çalışanların daha yüksek oranda başarıya ulaşacaklarını gösteriyor.

https://www.reuters.com/article/idUSTRE6AP00D20101126

 

Tüm çeviri konularımızı  İngilizce Türkçe çeviri   sayfamızın en altındaki listemizde görebilirsiniz.

 

 

Faydalı olabilecek diğer bazı konu başlıklarımız

Simple Past Tense

İngilizce Alfabe

İngilizce Renkler

 

 

Tüm diğer konularımızı  İngilizce Konu Listesi  sayfamızda bulabilirsiniz

Yorum Yazabilirsiniz

Lütfen değerlendirmenizi yapınız!

Alışveriş Sepetiniz

Sepetiniz henüz boş

Taksit seçeneklerini ödeme sayfamızda görebilirsiniz.

ALIŞVERİŞE DEVAM ET

HESABINIZA GİRİŞ YAPIN

Parolanızı mı unuttunuz?
ÜYE DEĞİLSENÜYE OL